Бъдещето на ОСП между скептицизма и добрите пожелания

Бъдещето на ОСП между скептицизма и добрите пожелания

Публикация на Мартин Иванов, Nivabg.com

Настроенията а и позициите на отделните страни членки след преминалия съвет на аграрните министри в понеделник варират между скептицизма и добрите пожелания по отношение бъдещето на ОСП, коментира topagrar. Темата за промените в общоевропейската селскостопанска политика беше централна в обсъжданията между ресорните министри за втори път от ноември насам, и за първи път по време на българското председателство на съвета и ЕС.

Голяма част от източноевропейските страни членки на ЕС се обявиха срещу реформирането на една от най-старите и тежки програми в Общността. „Ние искаме една силна ОСП в услуга на земеделските производители”, заяви унгарският министър Шандор Фацекас. Позицията на страната му е за запазване на сегашната аграрна политика и се подкрепя още от Полша, Чехия,Словакия и Хърватска.

От друга страна Германия със своята федерална структура е скептично настроена към така наречените национални стратегии за ОСП, които могат да доведат до противопоставяне на отделните провинции на централната власт в Берлин.

Швеция и Дания представиха по време на заседанието на съвета своя обща позиция по ОСП, поддържайки позицията на ЕК, че политиките по доходите на фермерите и околната среда трябва да останат в ръцете на отделните страни членки.

Австрия чрез своя министър по устойчивостта и туризма Йозеф Планк изрази загрижеността си от преговорите за търговско споразумение със страните от Меркосур, като се противопостави на евентуално изравняване на плащанията на площ в старите и новите страни членки на ЕС, като се аргументира с големите разлики в цените на земята и разходите за труд в отделните страни. В тази му позиция той получи подкрепа от холандския си колега. От другата страна бяха Полша, Румъния и балтийските страни, които настояха за изравняване на директните плащания.

Пасивно към дебатите в съвета на аграрните министри се отнесе европейският комисар Фил Хоган, който вижда широка подкрепа за предложения от него план за модернизиране и опростяване на общата селскостопанска политика след 2020 година. Той обеща през следващите месеци да приведе допълнителни доказателства срещу страховете на отделните страни членки за евентуална ренационализация на ОСП.

От това излиза, че Брюксел ще даде ясни рамки на бъдещите национални стратегии. Очаква се полето на действие на отделните страни членки да бъде ограничено само до агроекологичната политика. България като председател на съвета на аграрните мнистри изяви намерение, на заседанието през март да бъде предложена заключителната позиция на страните членки, за да може Хоган да излезе с конкретни предложения преди края на мандата на сегашната комисия.

В дискусиите посветени на пазарите на захар, млечни продукти и свинско месо Фил Хоган призова земеделските производители да внимават за сигналите на пазарите. Той алармира за свръхпроизводството в отделни страни, някои от които като Испания вече поискаха помощ от Брюксел. „Производителите на захарно цвекло трябва да внимават за сигналите на пазара’, подчерта той по време на съвета на министрите. Те според него са изправени пред същите предизвикателства след падането на квотите, както и млечния сектор, като се допускат същите грешки, защото през 2017 година се наблюдава ръст в производството на захар с 23% спрямо предходната година, и дори при двойно увеличаване на експорта и спад на вноса, на пазара ще останат излишни количества.

Източник: Nivabg.com