Започва ли същинската дискусия за новата ОСП?

Започва ли същинската дискусия за новата ОСП?

Срещата ще се проведе на 12 септември в София

На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) организира среща, на която браншът ще дискутира бъдещето на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Форумът този път ще се проведе в София. Това каза Костадин Костадинов, председател на НАЗ за Фермер.БГ.
„В края на месеца ще излезем с дневния ред на срещата. Имаме потвърждението на министъра, както и на експерти от ресорното ведомство. По време на срещата ще започне и същинското разглеждане на предложенията точка по точка“, обясни Костадинов.
На 5 септември експертната група ще бъде в Брюксел, на 10 септември ще се проведе среща на министрите, а на 12 септември място ще заеме и дебата за позицията на България в ОСП след 2020 г.
Едни от основните теми, които подлежат на най-гсериозен дебат са директните плащания и таваните.
„Именно затова организираме и срещата, за да може целия бранш да се събере и да намерим допирни точки. НАЗ излезе с мнение относно таваните, имаме и официално становище. В същото време чакаме изчисленията на МЗХГ – анализ на предходния период на ОСП, както и анализ на предложението за таваните – какъв процент и кои земеделци ще обхване“, каза Костадинов.
Заедно с това НАЗ вече взе участие в няколко срещи със земеделските камари на страните от Вишеградската четворка.
Източник: Fermer.bg