Организации от сектор „Плодове и зелечуци“ представиха позицията си за ОСП след 2020 г.

Организации от сектор „Плодове и зелечуци“ представиха позицията си за ОСП след 2020 г.

14 организации от сектор "Плодове и зеленчуци" представиха на 24 ноември в София своята позиция относно бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Тя е предложена и на вниманието на Министерството на земеделието, храните и горите. В мотивите към новите идеи за субсидиране, авторите доказват, че начинът по който се разпределят европейските помощи, не спира нито обезлюдяването на селата, нито намалява вноса на плодове и зеленчуци.

Продукцията отвън не е с хранителните и здравословни качества на родната. Производителите не могат да предложат адекватно възнаграждение на работниците, така че те да не емигрират в търсене на по-добро заплащане в по-развитите европейски държави.

Според 14-те организации българското земеделие не се развива хармонично, а това не носи полза нито на държавата, нито на обезсърчените земеделци, които отглеждат плодове и зеленчуци.

Организациите, подписали документа, са Национален съюз на градинарите в България, Асоциация Български пипер, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Съюз на дунавските овощари, Асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци, Организация на производителите „Яблена натура и партнерс, Добруджански овощарски съюз, Асоциация на овощарите в България, Съюз на овощарите в България, Национална биологична асоциация, Национално сдружение на малките се

Още по темата - в публикацията на agroplovdiv.bg