Управлението на риска е основна тема на предстоящото неформално заседание на съвета на ЕС по земеделие в Естония

Управлението на риска е основна тема на предстоящото неформално заседание на съвета на ЕС по земеделие в Естония

Неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в рамките на Естонското председателство ще се проведе в Талин от 3-5 септември. Тема на заседанието ще бъде „Управление на риска: Предоставяне на фермерите на ефективни инструменти за управление на риска след 2020 г.“.


На днешното заседание на Министерски съвет, беше одобрена позицията на България, която ще бъде представена в естонската столица.


Министрите на земеделието на ЕС ще изразят мнението си за възможните подобрения в областта на управлението на риска с оглед засилване ефективността на инструментите, както и за необходимостта от увеличаване на резерва за кризи и по-голямо хармонизиране на нивата на директните плащания, част от които да се заделят във фонд за управление на риска.


Министрите ще дискутират и въпроса дали фермерите са осъзнали своята отговорност за управлението на рисковете и ОСП осигурила ли им е достатъчно ефективни инструменти, за да реализират тази своя отговорност.


На заседанието също така се предвижда европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис да представи информация за актуалното развитие по случая със заразените с фипронил яйца.