Франция и Германия със съвместна декларация срещу предложението за свиване на бюджета за ОСП след 2020 г.

Франция и Германия със съвместна декларация срещу предложението за свиване на бюджета за ОСП след 2020 г.

По време на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург на 16 юли, Европейската комисия представи кратка допълнителна информация за опростяването на Общата селскостопанска политика след 2020 г.

Министрите на земеделието на Франция и Германия отхвърлиха предложението й за намаляване на бюджета за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., настоявайки тя да остане на сегашното ниво.

Френският министър Стефан Травер и германският му колега Юлия Кльокнер подписаха съвместна декларация за бъдещето на ОСП, която бе представена на AGRI съвета в Люксембург, в която твърдят, че бюджетът на ОСП трябва да остане на сегашните нива. Приветствам факта, че Германия се присъедини към нас в опозиция на предложения от ЕК бюджет за ОСП. А един общ френско-немски “ход” е от съществено значение за гарантиране на европейската добавена стойност на тази основна политика на ЕС. Това каза министър Травер по повод предложеното (вследствие на Брекзит и появата на нови приоритети като сигурност и миграция) намаляване на финансирането за ОСП с 5% в бюджета за периода 2021-2027 г.

Междувременно Farm Europe, т.нар. мозъчен тръст, специализиран в анализи и анкети по селскостопански въпроси, написа, че е направил проучване, в което се установява, че новият модел на управление на ОСП ще е труден тъй като на практика на Европейската комисия се предоставят повече правомощия.

Източник: www.bgfermer.bg